Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κώστας Περρίκος:Ο δυναμίτης της Αντίστασης

Την επόμενη φορά που θα περάσετε από τη Γλάδστωνος στρίψτε το βλέμμα και δείτε την προτομή του και δίπλα ακριβώς τη στήλη με τους άλλους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας.
Στο σημείο που η Πατησίων συναντά τον πεζόδρομο της Γλάδστωνος υπάρχει η προτομή του Κώστα Περρίκου, αρχηγού της ΠΕΑΝ, της αντιστασιακής οργάνωσης που ανατίναξε τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ το 1942. Εκεί υπάρχει και το μοναδικό μνημείο της ΠΕΑΝ.
Ήταν ξημερώματα 4ης Φεβρουαρίου 1943 όταν ο Περρίκος οδηγήθηκε στον τοίχο του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή. Απευθυνόμενος στους Γερμανούς είπε:» Δεν αισθάνομαι τίποτα εναντίον σας. Εσείς κάνατε το καθήκον σας. Ομοίως έκανα κι εγώ  δικό μου. Είμαι Έλληνας αξιωματικός, υποσμηναγός της Αεροπορίας. Σας ευχαριστώ πολύ». Οι Γερμανοί αξιωματικοί χαιρέτισαν στρατιωτικά. Ήταν 7.30 το πρωί. Φώναξε «Ζήτω η Ελλάς» και λίγα δευτερόλεπτα μετά έπεσε νεκρός από τις σφαίρες.
Ο Κ. Περρίκος γεννήθηκε το 1905 στην Καλλιμασιά της Χίου. Σε μικρή ηλικία η ζωή τον οδήγησε στην Αλεξάνδρεια και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Απότακτος ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας γιατί τα άρθρα του στην εφημερίδα Εστία είχαν «ενοχλήσει». Με την κήρυξη του πολέμου ζήτησε την ανάκλησή του στην υπηρεσία και προωθήθηκε στο Μέτωπο.
Μετά την αποστράτευσή του ίδρυσε στην Αθήνα μια απ τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις τη «Στρατιά των Σκλαβωμένων Νικητών» που ήταν το πρώτο βήμα για την ίδρυση της ΠΕΑΝ (Πανελλήνιας Ενώσεως Αγωνιζόμενων Ελλήνων).
Ψυχή της ΠΕΑΝ ο Περρίκος που ανέλαβε το επιχειρησιακό σκέλος δηλαδή τον «Ουλαμό των Καταστροφών» με σαμποτάζ και βομβιστικές επιχειρήσεις σε προδοτικές οργανώσεις.
Στην ομάδα αυτή οφείλεται μια απ τις κορυφαίες πράξεις της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη των γραφείων της Εθνικοσοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ) .  Η δωσιλογική αυτή οργάνωση συνεργαζόταν με τους Γερμανούς και ουσιαστικά προσπαθούσε να στρατολογήσει νέους για να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ κυρίως στο ανατολικό μέτωπο αλλά και να προωθήσει εργάτες στη Γερμανία.
Η επιχείρηση εναντίον της ΕΣΠΟ αποφασίστηκε να γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, Κυριακή πρωί την ώρα που θα συνεδρίαζε η οργάνωση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος θανάτου αθώων. Η δυναμίτιδα μεταφέρθηκε από δύο συνεργάτες της οργάνωσης σε μία πάνινη τσάντα με χόρτα. Η ανατίναξη έγινε στις 12 το μεσημέρι και η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Εκεί τερματίστηκε και η προσπάθεια δημιουργίας ναζιστικού κινήματος στην Ελλάδα. 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους. Το πλήγμα όμως για τις κατοχικές αρχές και τους ντοπιους συνεργάτες τους ήταν μεγάλο. Οι συμμαχικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ύμνησαν το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε μέχρι τότε γίνει στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Η Γκεστάπο είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. 11 Νοεμβρίου ο Περρίκος και πολλά στελέχη συνελήφθησαν μετά από προδοσία και 31 Δεκεμβρίου καταδικάστηκε απ το Γερμανικό Στρατοδικείο  των Αθηνών τρις εις θάνατον αφού στη δίκη τα πήρε όλα πάνω του. Από κει οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ στο κελί των μελλοθανάτων Νο.12 . Τα γράμματα που έγραψε μέσα απ τη φυλακή δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής αυτού του ανθρώπου. «Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίστηκα για την πατρίδα μου. Για τη δικιά τους πατρίδα αγωνίζονται κι εκείνοι που με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μη μας χωρίσει αλλά να μας ενώσει στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους».
Αυτός ήταν ο Κ. Περρίκος ο  μικρόσωμος γελαστός υποσμηναγός που θύμιζε περισσότερο ποιητή παρά επαναστάτη και ήταν εκείνος που οργάνωνε τη Στρατιά των Ελλήνων που θα κρατούσαν την τιμή της Ελλάδας ψηλά.
Την επόμενη φορά που θα περάσετε από τη Γλάδστωνος στρίψτε το βλέμμα και δείτε την προτομή του και δίπλα ακριβώς τη στήλη με τους άλλους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας: της Ιουλίας Μπίμπα, του Διονύση Παπαδόπουλου, του Δημήτρη Λόη και του Γιάννη Κατεβάτη. Στη γωνία είναι και η επιγραφή στον τοίχο σαν ανοιχτό βιβλίο «Εδώ ήταν στην Κατοχή 1941-1944 το Αρχηγείο της Ναζιστικής ΕΣΠΟ. Ανατινάχτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942″.
Είναι καλό να ξέρουμε που πατάμε και τι βλέπουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου